EKSPRESOWE MINI PĄCZKI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM.

EKSPRESOWE PĄCZKI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM.

Bardzo szybkie mini pączusie, bardzo lubiane przez dzieci. Ekspresowe w wykonaniu, z chrupiącą posypką cynamonową. Szybsze niż muffiny, idealne na szybką, słodką przekąskę. Jeżeli lubicie słodkie wypieki ten przepis jest dla was! My robiliśmy je na Tłusty Czwartek, ale są dobre na każdą okazję, a w szczególności na Kinderbal.

Do wykonania pączków potrzebujecie:

-400gram serka homogenizowanego, ja użyłam Danio

-300gram mąki

-3 jajka

-1,5 łyżeczki do pieczenia

-szczypta soli

-olej do smażenia

Do posypania:

Cukier puder wymieszany z cynamonem – proporcje dobrowolne.

Serek mieszamy z jajkami dodajemy pozostałe składniki, ja dodałam troszkę więcej mąki, tak że pączki formowałam w małe kuleczki, możecie masę również nakładać łyżeczką wówczas mają bardziej nieregularne kształty.

W woku lub w głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz, powinien mieć ok.170C – jeżeli nie macie termometru cukierniczego wystarczy wrzucić trochę masy do tłuszczu – jeżeli wokół ciasta pojawią się bąbelki, to możecie przystąpić do pieczenia.

Pączusie pieczemy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu, aż staną się złociste z każdej strony.

Pączki przekładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, posypujemy wymieszanym cukrem pudrem z cynamonem.

1003_min

Smacznego!

1001_min

 

  • Kocham słodkości, ale sama tego przepisu niestety nie odtworzę 🙁

  • Klaudia Wierzchowiec

    Wyglądają obłędnie! No i te zdjęcia- smakowite!

  • Przecudne wyglądają 🙂 Nabrałam ochoty na takie słodkości 🙂

  • Przepis idealny dla mnie, na standardowe pączki jestem z leniwa 🙂

  • Korci mnie spróbować. Ciekawe jak będą się zachowywać pączki bezglutenowe z serkiem.