KURCZAK W POMARAŃCZACH SPRAWDZONY PRZEPIS

KURCZAK W POMARAŃCZACH SPRAWDZONY PRZEPIS

Bardzo lubię połączenie cytrusów z drobiem, dzięki temu mięso jest kruche i soczyste, to taka namiastka kuchni marokańskiej. Mięso przyrządzone w ten sposób ma również bardziej subtelny i ciekawszy smak. To idealny przepis dla leniwych w kuchni, ponieważ praktycznie kurczak przyrządzony w ten sposób robi się sam.

KURCZAK W POMARAŃCZACH KROK PO KROKU

  • duży kurczak lub udka z kurczaka
  • 4szt. cytryny
  • 4szt. pomarańczy
  • sól i pieprz
  • ulubiona przyprawa do kurczaka lub przyprawa gyros
  • olej

Kurczaka dokładnie myjemy, nacieramy go solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.

Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy i cytryn, mieszamy z oliwą i dwoma łyżkami wody. Polewamy. Jeżeli lubicie ostrzejszy smak możecie dodać żółtą i czerwoną papryczkę chilli.

foodiesfeed.com_chicken-legs-tomatoes-peppers-oranges1

Pozostałe owoce obieramy ze skórki aby mięso nie przesiąknęło gorzkim smakiem, obkładamy kurczaka w żaroodpornym naczyniu. Do pieczenia możemy użyć również rękawa do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku ok 2h w temp. 170C, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub przecinamy folię rękawa, aby uzyskać chrupiącą skórkę.

Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać z ryżem, frytkami lub ziemniakami.

Porada:

Jeżeli nie macie pomarańczy lub cytryny możecie użyć również innych cytrusów tj. mandarynki, grapefruit, pomelo etc.

Smacznego!

 

foodiesfeed.com_chicken-legs-tomatoes-peppers-oranges3

  • Przypomniały mi się właśnie ulubione czerwone pomarańcze :-). Świetny przepis, spróbuję, bo ostatnio mam fazę na cytrusy 🙂

  • Przyprawę do kurczaka zamieniłabym na naturalne mieszanki ziół, np. zieloną czubricę dodatkowo wzmocnioną świeżym czosnkiem i skórką startą z owoców. Tak poza tym to przepis bardzo mi się podoba. Ja często przygotowuję rybę w sosie pomarańczowym. Chili idealnie pasuje do słodkiego smaku pomarańczy.

  • uwielbiam kurczaka na słodko, a ten wygląda wyśmienicie 🙂

  • Maria Pierzchała

    Po pierwsze piękne zdjęcia, gratulacje, masz talent. Przepis też oryginalny.

  • Lubię kurczaka w różnej formie, także tego w pomarańczach, choć sam robię go wtedy w całości. 😉