b

PRZEPIS NA NAJLEPSZE DOMOWE FRYTKI

Dzieci uwielbiają frytki, są też fajnym dodatkiem do wielu dań mięsnych i ryb jako alternatywa do zwykłych ziemniaków. Nigdy nie lubiłam typowych frytek z popularnych fast food, natomiast sklepowe nigdy nie mają zbyt dobrego smaku i często wychodzą twarde. Natomiast warto zrobić własne, domowe frytki, które w rzeczywistości nie są tak pracochłonne. Przedstawiam wam przepis na najlepsze domowe frytki.

PRZEPIS NA NAJLEPSZE DOMOWE FRYTKI

  • 1kg ziemniaków – najlepsze są ziemniaki do smażenia
  • 1,5l oleju rzepakowego
  • sól

Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w podłużne pasy i wrzucamy do zimnej wody. Możemy je chwilę pomoczyć.

Frytki zalewamy gorąca wodą i obgotowujemy przez parę minut w osolonej wodzie. Frytki mają się tylko trochę zmiękczyć, a nie ugotować.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, powinien być gorący, ale nie powinien dymić. Na próbę możemy wrzucić jedną frytkę, jeżeli tłuszcz zacznie ,,bulgotać” temperatura jest odpowiednia.

Frytki smażymy w gorącym tłuszczu, powinny być w nim zanurzone, aż skórka stanie się złotawa.

Wykładamy je na głęboki talerz wyścielony papierowym ręcznikiem, aby nadmiar tłuszczu wsiąknął w ręcznik.

Frytki możecie podawać z dowolnymi daniami mięsnymi, rybami oraz sosami, świetnie smakują też solo.

Smacznego!

a