JAK ZROBIĆ WŁOSKIE GNOCCHI?

Gnocchi to włoskie, twarde kluski o charakterystycznym kształcie. Jest to odpowiednik naszych kopytek. Gnocchi to idealny dodatek do wielu dań – możemy podawać je z dowolnymi sosami, pesto, serami i warzywami, świetnie nadają się jako odpowiednik ziemniaków do dań mięsnych. Zamiast kupować gotowe, szybko możecie wykonać je samodzielnie. Przepis jest banalnie prosty.

JAK ZROBIĆ WŁOSKIE GNOCCHI?

-1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach

-1 jajko

-1 szklanka mąki pszennej

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ugotowaniu odlewamy wodę. Ziemniaki lekko studzimy. Jeszcze ciepłe obieramy ze skórki.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy z jajkiem i mąką.

Ciasto formujemy w kształt wałka, odrywamy małe kawałki ciasta, ciasto przykładamy do widelca i dociskamy kciukiem wówczas nasze kluski będą miały charakterystyczny kształt.

Gnocchi wrzucamy do gotującej i osolonej wody, gotujemy ok. 2 min. do czasu aż gnocchi wpłyną.

Możemy polać je odrobiną masła i posypać startym serem i pietruszką.

Smacznego!