JAK ZROBIĆ LUKIER?

Bardzo prosty przepis na lukier do wypieków – ciast i ciasteczek. Jak zrobić lukier? Do ozdabiania pierniczków najlepszy jest lukier z białek, cukry pudru i soku z cytryny. Cytryna szybciej ścina lukier, jest on gładki i błyszczący. Trzeba tylko pamiętać, że im większa ilość cukru pudru tym jest on bardziej błyszczący i gęsty i ma większy odcień bieli. Lukier możemy dowolnie barwić za pomocą naturalnych środków jak np. sok z buraka lub za pomocą barwników spożywczych. Lukier możemy przechowywać do 2 dni w lodówce, jeżeli zastygnie wystarczy dodać odrobinę ciepłej wody.

LUKIER:

  • 100 gram cukru pudru – może być więcej
  • 1 białko
  • sok z cytryny
  • barwniki opcjonalnie

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gęstej masy. Lukier możemy nakładać czystym pędzelkiem, wykałaczką lub łyżeczką. Lukier możemy ozdobić posypkami.

foodiesfeed.com_easter-gingerbread-lemon-icing