DSCF9159E

PRZEPIS NA PASZTET DOMOWY – NAJLEPSZY!

Pasztet domowej roboty to nasz must have na święta i zawsze robią go moje chłopaki. Idealnie nadaje się jako przystawka na świąteczny stół, sprawdzi się również na sylwestra. Przepis jest prosty, a wykonanie nie zajmie wam dużo czasu, no i smakuje o wiele lepiej niż ze sklepu, idealny dla dzieci bo nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i ulepszaczy smaku.

PRZEPIS NA PASZTET DOMOWY- NAJLEPSZY!

-1 kg łopatki wieprzowej

-1kg udek z kurczaka

-30 dag wątróbki drobiowej

-4 duże jajka

-bułka kajzerka

-mleko

-smalec 100gram

-2 cebule, marchewka, pietruszka, seler

-sól, pieprz

-papryka ostra, słodka

-tymianek, estragon

-ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec

Wszystkie mięsa poza wątróbką zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane warzywa, sól, pieprz, ziele angielskie, jałowiec i liść laurowy. Gotujemy do czasu jak mięso będzie miękkie i rozpadające się. Teraz dodajemy wątróbkę i gotujemy jeszcze 15min.

Bułkę kajzerkę moczymy w mleku. Mięsa i bułkę mielimy trzykrotnie maszynką do mięsa.

Do masy mięsnej dodajemy jajka i przyprawy – mieszamy, pasztet powinien być dobrze przyprawiony. Do aluminiowych foremek wkładamy plasterki smalcu i nakładamy pasztet ładnie go formując. Z przepisu wychodzą 3 keksówki. Pasztet pieczemy przez 60 min w temp. 160 C, w czasie pieczenia możecie na górę dać trochę smalcu, aby pasztet nie był suchy i miał chrupiącą skórkę. Nam najbardziej smakuje jeszcze ciepły!

Smacznego!

C