BeFunky Design27

EKSPRESOWE PIERNICZKI

Jeżeli jesteście zabiegani i nie mieliście czasu na przygotowanie pierniczków wcześniej polecam wam przepis Doroty, dzięki które możecie wykonać ekspresowe pierniczki. Możecie je zrobić nawet w Wigilię i będą one kruche więc nie połamiecie na nich zębów. Przepis jest prosty, a pierniczki możecie szybko zrobić. Idealnie nadają się do ozdobienia choinki, do dekoracji no i oczywiście do zjedzenia.

JAK ZROBIĆ EKSPRESOWE PIERNICZKI?

  • 300 gram mąki pszennej
  • 100 gram mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 130 gram cukru pudru
  • 100 gram masła roztopionego i lekko schłodzonego
  • 100 gram miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki połączyć używając miksera, ciasto może być lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki, ciasto rozwałkowujemy maksymalnie do 4mm, lekko podsypujemy mąką przy wałkowaniu, tak aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy. Pierniczki pieczemy w rozgrzanym pierniku w temperaturze 180 C przez 8-10min. Pierniczki możecie ozdobić lukrem lub polewą czekoladową.

DSCF8640