11111W

JAK KUPOWAĆ KASZTANY JADALNE?

Kasztany jadalne po raz pierwszy jadłam jako mała dziewczynka w Paryżu na placu Pigalle, ich smak pamiętam do dziś i zawsze chciałam je jeszcze kiedyś spróbować. Teraz są łatwo dostępne w marketach. Kasztany jadalne to świetna przekąska między posiłkami. Kupując kasztany trzeba wiedzieć jakie wybrać, aby smakowały odpowiednio. Oto kilka zasad jakimi powinniśmy kierować się przy ich zakupie.

JAK KUPOWAĆ KASZTANY JADALNE?

trzeba zwrócić uwagę na ich skorupkę – powinna być gładka, sucha i połyskująca.

ważna jest waga – kasztany powinny być ciężkie w stosunku do swojej wielkości, powinne być cięższe od np.orzechów włoskich.

-na skorupce nie powinno być żadnych grudek i przebarwień

-jeżeli na skorupce zauważymy charakterystyczne dziurki oznacza to że kasztany zostały zaatakowane przez robaka

-jeżeli przy potrząsaniu kasztanem zauważymy ruch to oznacza że jest on stary i wysuszony

każdego kasztana powinniśmy powąchać czy nie czuć zapachu pleśni, nawet jeżeli skorupka kasztana jest ładna, a wyczujemy nieprzyjemny i charakterystyczny zapach pleśni oznaczać to będzie, że kasztan w środku jest spleśniały.

chestnut-314244_640

  • Przydatny wpis, zawsze kupowałam pastę z kasztanów z obawy, że kupie nie takie, jak potrzeba.