CIASTO DYNIOWE – PUMPKIN PIE

CIASTO DYNIOWE – PUMPKIN PIE

Ponieważ sezon na dynie trwa, a ja bardzo lubię ciasta z warzywami, musiałam spróbować przepis z małej cukierenki, oczywiście musiałam przepis lekko zmodyfikować. Ciasto jest lekkie, o korzennym smaku, natomiast polewa z gorzkiej czekolady idealnie pasuje na jesienną poprawę humoru. Ciasto posypałam połamanymi sezamkami. Nadało to ciastu fajną chrupkość, ale oczywiście nie musicie ich dodawać.

DSCF8427m1

CIASTO DYNIOWE – PUMPKIN PIE – KROK PO KROKU

  • 3/4 szklanki startej na grubych oczkach dyni
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki, u mnie tortowa
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 4 łyżeczki kakao
  • 125g masła roztopionego i ostudzonego

Na polewę:

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka masła
  • dwie paczki sezamków

Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

1)Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni.

2)Obieramy dynię i ścieramy na dużych oczkach.

3)Masło roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia.

4)Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem, sodą, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami: cynamonem, gałką

5)Jajka wbijamy do miski, za pomocą miksera ubijamy jajka około 5min. delikatnie dosypując cukier, jajka powinny podwoić swoją objętość

6)Ostudzone masło łączymy z jogurtem, dodajemy do jajecznej masy nadal miksując na mniejszych obrotach.

7)Dodajemy następnie przesianą mąkę.

8)Na koniec dodajemy startą dynię i mieszamy łyżką.

9)Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę.

10)Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika, ustawiamy dolną funkcję pieczenia i pieczemy tak przez 15min, następnie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze ok.25 min do suchego patyczka.

Ciasto wykładamy i zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy polewę podgrzewając je na małym ogniu do połączenia się wszystkich składników. Ciasto polewamy i posypujemy połamanymi sezamkami.

Smacznego!

DSCF8439l

  • Puszczykowsky

    Bardzo smakowicie wygląda!:)
    Pozdrawiam

    puszczykowsky.blogspot.com

    • I tak też smakowało, znikło w błyskawicznym tempie, pozdrawiam.

  • inu

    Przesłać zniesienia wygląda, bardzo inspirujące są przepisy z dynia . Musze w końcu je wypróbować bo póki co na gadaniu się konczy