SOS TZATZIKI JAK ZROBIĆ?

SOS TZATZIKI JAK ZROBIĆ?

Tzatziki to dip wprost z kuchni greckiej, który zyskał u nas dużą popularność ze względu na dużą prostotę w jego wykonaniu oraz że do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie trzech składników, które są prawie zawsze w naszej kuchni. Świetnie pasuje do dań z grilla, jako pasta do chleba, do pieczonych mięs lub jako alternatywa dla naszej mizerii. Minimalizm jest tu wskazany. Jeżeli chcemy uzyskać typową pastę do kanapek zamiast jogurtu greckiego możemy wykorzystać naturalny serek homogenizowany i zetrzeć ogórek, ale bez pestek.

SOS TZATZIKI KROK PO KROKU

-jogurt typu greckiego małe opakowanie

-2 ząbki czosnku

-jeden duży ogórek szklarniowy

-przyprawa tzatziki, sól, pieprz

1) Ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach

2) Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy startego ogórka i wyciśnięty przez praskę czosnek.

3)Doprawiamy do smaku.

Czosnku dodajemy w zależności od upodobań, dip najlepiej smakuje schłodzony i powinien się ,,przegryźć”. Podzielcie się swoimi przepisami na dipy i sosy jakie wy lubicie do dań z grilla.

Smacznego!

29