BeFunky Design23

HUMMUS Z BOBU

HUMMUS Z BOBU

Hummus kojarzy się z pastą robioną z ciecierzycy, obecnie hummus oznacza wszystkie pasty wykonywane z nasion strączkowych, z dodatkiem oliwy i czosnku. Ja natomiast chciałabym przedstawić Wam hummus z bobu, teraz to najlepszy czas na wypróbowanie tej pasty ponieważ sezon na bób nadal trwa. Pasta jest gładka, o ciekawym smaku, idealna do kanapek, makaronu lub jako dip, a wykonanie jej zajmie tylko chwilkę.

JAK ZROBIĆ HUMMUS Z BOBU?  – KROK PO KROKU

-500g bobu łuskanego

-80g oliwy z oliwek

-2 ząbki czosnku

-1/2 małej cebuli

-sok z połowy cytryny i otarta skórka

-sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, pieprz chilli

-Ugotowany w osolonej wodzie bób łuskam, przekładam do blendera

-Dodaję oliwę z oliwek, sok z cytryny i otartą skórkę oraz cebulę- można ją wcześniej podsmażyć na patelni, czosnek

-Następnie przyprawiam solą morską i pieprzem, za pomocą blendera ucieram wszystkie składniki na gładką masę.

W niektórych przepisach dodają jeszcze jogurt naturalny 2-4 łyżek, pastę tahini przepis na jej wykonanie znaleźć możecie na blogu Olgi Smile. Ja natomiast nie dodawałam tych składników i zrobiłam pastę tylko z wcześniejszych składników.

A Wy lubicie bób w innej postaci niż gotowany?

31