JAK ZROBIĆ DOMOWE KRÓWKI ?

W końcu lato i mogę nadrobić książkowe zaległości, tym razem sięgnęłam po książkę Katarzyny Michalak ,, Kawiarenka pod Różą”, oprócz opisanej tam historii młodej dziewczyny, która straciła pamięć po wypadku, jest to również opis wielu przepisów cukierniczych. Właśnie tam znalazłam przepis na domowej roboty krówki. Przypomniało mi to od razu czasy dzieciństwa gdy słodycze w sklepach nie istniały i robiło się wszystkie słodkości wraz z babciami lub mamą w zaciszu własnej kuchni. Razem z dziećmi postanowiliśmy zrobić domowe cukierki, bardzo duży plus tego jest, że po zjedzeniu dwóch krówek dzieci nie mają ochoty już na nic słodkiego. To małe co nieco , które tygryski lubią najbardziej.

Rozszerzyliśmy nasz przepis i do podstawowej masy dodaliśmy gorzkie kakao i sezam. Jest to przepis na krówki mordoklejki.

JAK ZROBIĆ DOMOWE KRÓWKI – PRZEPIS PODSTAWOWY

– puszka mleka skondensowanego słodzonego

-50 g masła

-3/4 szklanki cukru

-cukier waniliowy lub laska wanili

-aromat waniliowy (opcjonalnie)

Mleko i cukier przekładamy na patelnie i na małym ogniu cały czas mieszamy do uzyskania masy w kolorze toffi. Proces ten trwa około 15-30 min. Im dłużej gotujemy na małym ogniu tym nasze krówki będą bardziej ciągnące się gdyż odparują więcej mleka. Gdy kolor będzie już nam odpowiadał dodajemy masło i mieszając nadal jeszcze chwilę gotujemy. Masa krówkowa jest już gotowa, folię spożywczą lub folię aluminiową smarujemy masłem i wkładamy do plastikowego pojemniczką, wlewamy masę i wkładamy do lodówki gdy nie będzie gorąca.

JAK ZROBIĆ DOMOWE KRÓWKI CZEKOLADOWO-SEZAMOWE?

Do przepisu podstawowego dodajemy  łyżeczki gorzkiego kakao i mieszamy, mi najbardziej smakują jednak z dodatkiem sezamu, który nadaje im niepowtarzalny smak, sezam sypałam na oko, tak aby masa nie była za gęsta. Uwaga masa szybko tężeje, ewentualnie można ją jeszcze trochę podgrzać lub dodać odrobinę masła gdy jest za gęsta. Krówki możecie zrobić również z makiem jeżeli nie lubicie sezamu.

20

Krówki możecie ładnie zapakować w celofan i podarować jako słodki prezent.

 

21

 

 

  • Za dzieciaka często robiłyśmy takie cukierasy jak nic słodkiego w domu nie było 🙂 Całość wylewałyśmy na pokrywkę od garnka emaliowanego i czekałyśmy aż wystygnie… Nie zawsze zdążyło…

    • justyna

      Takie cukierki mi również przypominają dzieciństwo dlatego cieszę się, że i moje dzieci mogły poczuć ten smak:)

  • Rapoes

    Bardzo lubię te cukierki a szczególnie te jakie są miękkawe jak karmelek. Bywa że i mam czasami chęć na te bardziej chrupiące i łamliwe. Super sprawdzają się one do pracy, dają dużo energii dzięki cukrom, tylko nie mogą być trzymane w cieple. Dziękuję za przepis na ich zrobienie, na pewno ten też wypróbuję. Obecnie robiłam już kilka w ten sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-slodycze-krowki/ też są niezłe ale wypróbuje teraz przepis z tej strony, wydaje się bardzo ciekawy i mogą być jeszcze smaczniejsze, dziękuję za niego.