BeFunky Design29

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE BOBU

Bób jest sezonowym, bardzo dobrym i zdrowym warzywem. Również jest wiele przepisów i możliwości jego podania, każdy znajdzie coś dla siebie, tym bardziej warto skusić się i sięgnąć po to warzywo strączkowe. W medycynie ludowej bób stosowało się do gojenia ran, owrzodzeń, a także biegunkach.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE BOBU

-działa odkwaszająco na organizm

-ma właściwości antyrakowe

-może przeciwdziałać anemii

Bób wspomaga odchudzanie:

Szklanka bobu to zaledwie 190 kcal, jest bogatym źródłem białka, nie zawiera tłuszczu więc to dobre warzywo dla osób na diecie. Duża zawartość błonnika daje poczucie sytości przez długi czas, usprawnia pracę jelit i usuwanie toksyn z organizmu, oprócz tego jest bogaty w witaminy A, C, B1, B6, zawiera też kwas foliowy – wskazany dla kobiet w ciąży.

Bób zapobiega zakwaszeniu organizmu:

Dzięki związkom takim jak magnez, potas, wapń i sód, które zawarte są w bobie ma on działanie zasadotwórcze i przeciwdziała zakwaszeniu organizmu. Takie same właściwości ma również cukinia, szpinak, truskawki, które również warto włączyć do swojej diety jeżeli spożywamy dużo kawy, serów, słodyczy, które zakwaszają nasz organizm. Bób chroni przed rakiem jelita grubego dzięki lektynie która uniemożliwia powstanie komórek rakowych i hamuje wzrost już powstałych. Obniża również poziom cukru we krwi.

9

 

  • dobrze, że wpadłam dziś jeszcze na ten artykuł u Ciebie! – czuję się rozgrzeszona po mojej dzisiejszej bobowej uczcie 🙂

    • justyna

      Bób jest pyszny, sama nie mogę się oprzeć 🙂