9

JAK UGOTOWAĆ BÓB?

Bób to jedno z moich ulubionych warzyw, szkoda tylko, że sezon na to warzywo jest tak krótki. Najbardziej lubię taki prosto z wody, dobrze osolony. Idealnie pasuje aby go podjadać zanurzając się w dobrej lekturze lub oglądając film. Dodatkowo bób jest bardzo zdrowy i zawiera dużo białka, nie zawiera też tłuszczu więc spokojnie cieszyć się mogą nim osoby będące na diecie i dbające o szczupłą sylwetkę.

JAK UGOTOWAĆ BÓB?

Do gotującej i osolonej wody wrzucamy bób. Gotujemy do takiej konsystencji jaką najbardziej lubimy. Dla mnie najlepszy jest taki al dente, wystarczą wówczas 2-3 min. jest wówczas chrupki. Im dłużej gotujemy tym będzie bardziej mazisty i miękki. Im bób młodszy tym jest bardziej słodszy im starszy tym bardziej mączny i fasolowy w smaku.

PRZYDATNE PORADY JAK UGOTOWAĆ BÓB:

– Jeżeli do osolonej wody dodamy łyżeczkę cukru bób nie będzie powodował wzdęć.

-Jeżeli nie lubimy zapachu gotującego się bobu możemy do wody włożyć wiązkę koperku lub lubczyku.

-Bób powinno wsypywać się do gotującej wody wówczas skórka szybciej się zamyka i nie tracimy wartościowych witamin i minerałów.

-Bób można zamrażać i cieszyć się nim również w zimowe wieczory.

JAK KUPIĆ ŚWIEŻY BÓB?

Bób najczęściej sprzedawany jest w woreczkach foliowych co niestety nie jest zbyt dobre. W woreczku nie powinno być kropelek wody, bób nie może mieć żadnych ciemnych kropek ponieważ oznacza to że bób jest stary i rozpoczął się proces gnicia. Jeżeli otworzymy woreczek i usłyszymy charakterystyczny syk to lepiej nie jeść takiego bobu. Świeży bób ma ładny zielony kolor. Coraz częściej na targach można kupić bób w strąkach podobnych do groszku zielonego, jeżeli mamy okazję warto taki zakupić wówczas mamy pewność, że jest świeży.

7