BeFunky Design45

TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY TORT URODZINOWY

TRUSKAWKOWO – CZEKOLADOWY TORT URODZINOWY

Z okazji urodzin mojego prywatnego Pana Męża powstał bardzo prosty i co ważne szybki tort. Można go przełożyć dowolną masą i będzie jeszcze większy, ale z racji tego że my nie przepadamy za masami tort jest biszkoptowy, ozdobiony polewą czekoladową i truskawkami kupionymi z rana na małym ryneczku.

Długo szukałam przepisu na idealny biszkopt, który nie opada i pięknie wyrasta.Przepis ten zaczerpnięty jest z książki ,,Ciasta siostry Ananstazji”.

BISZKOPT

-6 jajek

-1 szklanka cukru kryształu

-1 szklanka mąki pszennej

-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.

Żółtka oddzielamy od białek, do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany.

Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, następnie dodajemy pojedynczo żółtka ciągle miksując.

Na końcu zmniejszamy obroty do minimum i stopniowo dodajemy mąkę, miksując do połączenia się wszystkich składników.

Do wysmarowanej tortownicy osypanej bułką tartą wlewamy ciasto.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika, ustawiamy pieczenie na dół i w temperaturze 150 stopni pieczemy ciasto przez 15 min.

Następnie ustawiamy program pieczenia na góra i dół, podkręcamy temperaturę do 180 stopni i tak pieczemy około 15 min -20 min do suchego patyczka.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.

Po ostudzeniu ozdabiamy czekoladą i truskawkami.

32