BeFunky Design42

WŁAŚCIWOŚCI MANGO

WŁAŚCIWOŚCI MANGO

Mango to egzotyczny owoc, którego właściwości odżywcze znane były w Indiach 4 tysiące lat temu. Jest jednym z bardziej zdrowych owoców, jego wartości odżywcze mogą zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zawiera związki chemiczne, które zapobiegają stanom zapalnym, cechuje je również duża zawartość beta – karotenu, który chroni skórę przed działaniem promieni UV. Szczególnie zaleca się spożywanie mango osobą po rekonwalescencji i osłabionych.

Jest bogate w witaminę C i witaminy z grupy B, natomiast witaminy A i E wpływają korzystnie na wzrok i wygląd skóry.Owoc ten bogaty jest w magnez, potas i miedź. Jest źródłem błonnika, a duża zawartość witaminy C wspomaga przyswajanie żelaza z innych produktów żywnościowych.

Jest często stosowane w kosmetyce, kremy czy pozyskiwane z mango masło nawilża, regeneruje i odżywia wysuszoną skórę.Mango stosuje się nie tylko w pielęgnacji skóry ale również włosów i paznokci. Szampony z ekstraktem mango przywracają włosom miękkość i połysk.

W kuchni mango stosuje się do deserów, konfitur, koktajli, ale również do dań mięsnych i sałatek.

Ma słodko cierpki smak , który mi akurat bardzo przypadł do gustu.

112