DOMOWE MIĘSNE BURGERY

DOMOWE MIĘSNE BURGERY

Jestem fanką domowych fast foodów. Często wykonuję typowe dania barowe w domowej i znacznie zdrowszej formie, jest to też dobry sposób na przemycenie dzieciom w tych daniach warzyw w przyjemnej dla nich formie i bez żadnych ulepszaczy. Wykonanie jednocześnie bułek – przepis znajdziecie w moim poprzednim poście. może się wydawać pracochłonne jednak uwierzcie, że można sprawić się w jednej godzinie, a naprawdę warto. Tego przepisu można użyć również do zwykłych kotletów mielonych.

MIĘSNE BURGERY

-1 kg mięsa z łopatki mielone

-1 jajko

-cebula

-musztarda ok 2 łyżeczki

-przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do mięs,

–papryka słodka, pieprz chilli,

-pietruszka może być świeża lub suszona

-bułka tarta

1) Mięso z łopatki myję i za pomocą maszynki mielę mięso i cebulę, jeżeli takiej nie macie wystarczy mięso zmielone w sklepie i poszatkowana cebula w drobną kostkę.

2)Dodajemy jajko, przyprawy około 2 łyżek musztardy, mieszamy.

3)Kotlety formujemy jeżeli mają być do hamburgerów to spłaszczamy i robimy je cieńsze.

4)Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju aż odpowiednio się zarumienią.

Takie mięso możemy podać na obiad lub dodać do bułki hamburgerowej. Jeżeli wolimy łagodniejszą wersję można nie dodawać musztardy.

Smacznego!

97