92

BUŁKI DO HAMBURGERÓW NAJLEPSZE!

BUŁKI DO HAMBURGERÓW NAJLEPSZE!

Przepis Marty Stewart, a znaleziony na blogu Doroty. Rewelacyjne bułki do domowych hamburgerów mogą być pysznym obiadem lub mogą oczarować Waszych gości. Bułeczki są delikatne, mięciutkie, miękkie – u mnie hit i dzieciaki je uwielbiają. Ładnie wyrastają. Ja od razu robię z podwójnej porcji – moje wyszły w ilości ośmiu sztuk ale wielkości XXL więc spokojnie można zrobić mniejsze.

BUŁKI DO HAMBURGERÓW

-3/4 szkl. ciepłej wody

-1/3 szkl. mleka w proszku

-2 łyżki masła roztopionego i ostudzonego

-1,5 łyżki cukru

-3/4 łyżeczki soli

-2,5 szkl. mąki pszennej

-1 jajko

-8g drożdży świerzych

Do posmarowania bułek:

-1 jajko

-3 łyżki mleka

-sezam do posypania

1)W misce robię zaczyn drożdżowy

2)W mikrofali rozpuszczam masło i odkładam do ostudzenia

3)Wodę, mleko w proszku, masło cukier umieszczam w misce i mieszam.

4)Następnie dodaję drożdże i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

5)Dodajemy jajko, połowę mąki i sól. Dodajemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto.

6)Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 h.

7) Ciasto powinno być lekko klejące, elastyczne – z takiego ciasta formujemy bułeczki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną.

8)Bułki smarujemy masą mleczno-jajeczną i posypujemy sezamem.

9)Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15-20min w temp. 180 stopni na termoobiegu.

10) Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone i odstawiamy do ostudzenia.

87