CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Przeze mnie ciasto zapomniane, a kiedyś często robione aby przemycić dzieciom warzywa w słodkiej formie. Ciasto pięknie wyrasta, zawsze wychodzi i fantastycznie pachnie cynamonem i przyprawami korzennymi. Przypomina w smaku piernik, ale dzięki marchewce jest bardziej wilgotne. Przepis zmodyfikowany ponieważ z dodatkiem kakao, które idealnie komponuje się z cynamonem i słodkim smakiem marchewki.

CIASTO MARCHEWKOWE

-1 szklanka oleju

-1szklanka cukru

-4 jajka

-2 szklanki mąki

-2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach

-1,5łyżeczki sody

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-2 łyżeczki cynamonu

-1 łyżeczka przyprawy korzennej

-2 łyżki kakao

1)Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach

-Mąkę przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia

-Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę mikserem, jajka powinny podwoić swoją objętość.

-Dodajemy stopniowo mąkę i olej.

-Następnie cynamon, przyprawa korzenna, kakao i na końcu starta marchewka, opcjonalnie możecie dodać orzechy włoskie u mnie drobniutko starte, mogą być też grubo posiekane, wszystko zależy od upodobań.

Wlewamy do wyższej formy może być zarówno tortownica jak i forma kwadratowa i pieczemy w nagrzanym piekarniku 15min. na 150 stopni tylko dół, a następnie ok 30 min na termoobiegu w temperaturze 190 stopni.

Nie martwcie się jeżeli nie przepadacie za marchewką, nie widać jej i nie czuć natomiast nadaje wilgoć.

Ja polałam ciasto polewą czekoladową choć ciasto może być również z białą polewą.

POLEWA CZEKOLADOWA

125 g margaryny ja używam palmy z murzynkiem

-0.5 szklanki cukru

-4 łyżki zimnej wody

-4 łyżki kakao

-ja dodałam kostki czekolady mlecznej i gorzkiej z dużą zawartością kakao

W garnuszku mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników i do odpowiedniej gęstości.

Polewa jest gęsta, mocno czekoladowa, błyszcząca, ale nie za słodka

Polecam!

 foodiesfeed.com__carrot-cake-in-a-café