WIELKANOCNE KRUCHE CIASTECZKA SPRAWDZONY PRZEPIS

KRUCHE CIASTECZKA

Delikatnie kruche ciasteczka o lekkim zapachu cytryny i wanilii, zw wielkanocnych kształtach baranków i króliczków. Można ozdobić za pomocą lukru, pisaków lukrowych, czekolady lub schrupać bez żadnych dodatków. Przepis prosty i szybki, zaczerpnięty z książki ,,101 ciast Siostry Anastazji”

KRUCHE CIASTO PRZEPIS

-4szkl mąki – ja dałam 3

-3 żółtka

-3 łyżki śmietany kwaśnej

-cukier waniliowy

-1 szkl.cukru kryształu

-3/4 margaryny

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-ja dodałam jeszcze aromat cytrynowy

LUKIER

-cukier puder

-kilka kropel soku z cytryny

-woda

-barwnik w płynie – opcjonalnie

Nie podaje proporcji wszystko zależy od ilości ciastek.Wody dodajemy mało, lukier powinien być gęsty, ale lekko lejący.Cytryna poprawia smak, zamiast wody możecie użyć soku z całej cytryny + cukier puder wówczas lukier nie będzie taki słodki.Do lukru możecie dodać barwnik najlepiej sprawdzają się barwniki w płynie.

Ciastka możecie udekorować również polewą czekoladową i ozdobić lukrowymi pisakami.

POLEWA CZEKOLADOWA

-kostka margaryny

-szklanka cukru

-3 łyżki wody

-3 łyżki kakao

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę.

W drugiej misce mieszamy 3 żółtka, 3 łyżki śmietany, cukier,cukier waniliowy, aromat cytrynowy.

Do mąki dodajemy wymieszaną masę jajeczną i dokładnie wyrabiamy.

Wałkujemy i wycinamy za pomocą foremek kształty – u mnie króliczki, baranki i kurczaczki, które młodemu kojarzyły się z jaskółkami 🙂

Ciastka ozdabiamy za pomocą lukru, posypek wszelkiej maści, kokosu etc.

Miłej zabawy!