PRZEPIS NA BABĘ WIELKANOCNĄ NA OLEJU

PRZEPIS NA BABĘ WIELKANOCNĄ NA OLEJU

Próbowałam naprawdę wiele przepisów na babki wielkanocne, ale ten jest najlepszy. Na początku przeraziła mnie liczba jajek, ale ciasto warte jest tego! Pięknie wyrasta, zawsze wychodzi, jest delikatna w smaku. Naprawdę warto spróbować, a jej wykonanie nie zajmie więcej niż 20 min bez pieczenia, wszystko zrobicie mikserem.

BABA WIELKANOCNA NA OLEJU

-8 jajek

-2szk mąki pszennej

-0,5 szkl. mąki ziemniaczanej

-1 szkl. cukru

-1 szkl. oleju

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-bułka tarta i masło do wysmarowania formy

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.

Jajka oddzielamy białka dajemy do dużej miski i miksujemy na sztywną pianę, warto dodać szczyptę soli do białek.

Dodajemy do ubitej piany ciągle miksując stopniowo cukier kryształ.

Dalej ubijamy.

Stopniowo dodajemy żółtka, stale miksując.

Następnie dodajemy olej i na końcu mąkę, miksujemy na małych obrotach bardzo delikatnie.

Wlewamy do dużej formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto, na początku pieczemy dół w temp. 150 stopni 15min. wówczas ciasto rośnie do góry – to sposób mojej teściowej na pięknie wyrośnięte ciasta. Po tym czasie dajemy pieczenie góra dół i zwiększamy temperaturę na 180 stopni, pieczemy ok 25min w tej temperaturze,do suchego patyczka.

Ciasto posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy polewą czekoladową.

Przepis z książki ,, 101 ciast siostry Anastazji”

1069_min