85

ŁOPATKA DUSZONA NA OBIAD

ŁOPATKA DUSZONA NA OBIAD

Święta bez pieczenia mięs nie byłyby po prostu świętami. Zapach ziół, pieczonego mięsa i pytanie rodziny kiedy będzie gotowe i kiedy będzie można spróbować…i czemu tak długo tworzy niesamowitą przed świąteczną atmosferę. W te święta będzie karczek, niezawodny pasztet i mięso z łopatki w sosie na świąteczny obiad. Wbrew pozorom przygotowanie własnych mięs jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, generalnie takie mięcho piecze się samo.

ŁOPATKA WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM

-1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej

-cebula

-pieczarki

-sól, pieprz, kminek, zioła, ziele angielskie, przyprawa do mięsa wołowego,

-papryka słodka i ostra, liść laurowy, jałowiec

-olej

-woda

Mięso myjemy, tniemy na plastry, opiekamy z obu stron  na patelni z olejem przyprawiając przyprawą do mięsa, pieprzem, a gdy mięso będzie już opieczone dopiero solimy. Mięso przekładamy do dużego garnka. Na patelni gdzie opiekaliśmy mięso podsmażamy pocięta w piórka cebulę i pieczarki, solimy i pieprzymy. Dodajemy do garnka z mięsem. Całość zalewamy dużą ilością zimnej wody aby zakryło mięso. Gotujemy aż mięso będzie miękkie, z zalewy zrobi się sos, który doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem, jałowcem, kolendrą i majerankiem. Sos możemy zagęścić zasmażką lub mąką. Danie super smakuje z młodą kapustą i młodymi ziemniaczkami. Mięso jest pyszne i soczyste, a co najlepsze w sumie robi się samo. Polecam!

 

85