EGZOTYCZNA SAŁATKA Z AWOKADO

Długo nie mogłam przekonać się do potraw z awokado. Jest jednak ono bardzo zdrowe i okazało się bardzo smaczne – idealne jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek. Dziś ekspresowa sałatka na śniadanie lub lekką kolację. Wyrazista w smaku dzięki serkowi pleśniowemu i dzięki zielonym oliwkom.

EGZOTYCZNA SAŁATKA Z AWOKADO

-poszatkowana sałata rzymska

-mieszanka sałat ze szpinakiem

-pomidorki koktajlowe pocięte na ćwiartki

-zielone oliwki przecięte na pół kilka sztuk

-ser pleśniowy pocięty na kwadraciki

-orzechy włoskie poszatkowane

-sól,pieprz, bazylia suszona

-sok z cytryny

-kilka kropel oliwy z oliwek

-miąższ awokado pocięty w kwadraciki

Awokado przecinamy na pół dookoła i przekręcamy aby odeszło od pestki. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Sałatę rzymską szatkujemy, dodajemy mieszankę sałat, pomidorki i oliwki kroimy. Awokado i ser pleśniowy kroimy na kwadraciki, dodajemy poszatkowane orzechy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami do smaku. Sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wszystkie składniki mieszamy. Podajemy z grzankami, ciemnym pieczywem lub waflami ryżowymi.

Smacznego – sałatka jest naprawdę przepyszna!

A jakie wy znacie sprawdzone przepisy na awokado ? Piszcie!

54

 

55

 

58