images

FAWORKI CZYLI SZYBKI PRZEPIS NA PYSZNY CHRUST

KRUCHE FAWORKI – NAJLEPSZE

Na ostatki, do kawy, delikatne, miękkie i kruche. Jestem zwolenniczką smalcu w tym przypadku. Przepis z zeszytu mojej babci która była mistrzynią w tych kuchennych przebojach. Idealne na zimowe wieczory.

FAWORKI

-2szkl. mąki

-6 żółtek

-6 łyżek kwaśnej śmietany 18%

-1/2 opakowania proszku do pieczenia

-szczypta soli

-50 dag masła’

-2 łyżki soku z cytryny

-smalec do smażenia

-cukier puder do posypywania

1) Składniki mieszamy razem, wyrabiamy ciasto powinna wyjść dobrze wyrobiona kulka, w razie potrzeby można dodać trochę śmietany lub mąki

2) Ciasto dobrze wyrabiamy, ,,bijemy” wałkiem aby dostało się jak najwięcej powietrza wówczas na faworkach powstaną ,,bąbelki” a ciasto będzie kruche

3)Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy powinno być takie jak na makaron, rydełkiem albo nożem tniemy pasy, dzielimy je na połowę i w środku wycinam dziurkę przez którą wywijamy jeden koniec ciasta

 

z

4)Na patelni teflonowej roztapiamy tłuszcz, musi być dobrze nagrzany.Gotowe faworki wrzucamy na patelnie, szybko się rumienią więc trzeba uważać aby się nie przypaliły.

5)Wykładamy na talerz, podkładamy ręcznik kuchenny aby nadmiar tłuszczu wchłonął się,posypujemy cukrem pudem.

Smacznego!

 images