LIZAKI BEZOWE CAKE POPS

LIZAKI BEZOWE CAKE POPS

Ten przepis znalazłam gdzieś w internecie gdzie szukałam przepisu na laski św. mikołaja i choć  lasek takich nie zrobiłam to ,,przez przypadek” powstały lizaki. Są bardzo słodkie, mają bajeczne kolory dzięki barwnikom, można je dowolnie dekorować. Do ich wykonania nie potrzebujecie zbyt wiele, nie da się ich też  zbyt dużo, ale mogą być fajną ozdobą. Moje dzieci miały niesamowitą zabawę bawiąc się kolorami i ozdobami. Od razu Wam powiem,że przepis jest ,,na oko” z pewnością musicie mieć w zapasie więcej cukru pudru. Najlepszy jest biały cukier,na początku użyłam trzcinowy lekko brązowy

LIZAKI BEZOWE

-ubita piana z białek ja miałam z 3 ale to było o wiele za dużo, wystarczy z  max. 2

aby piana Wam się dobrze ubijała wystarczy dodać szczyptę soli

-ok. 500g cukru pudru białego może wyjść więcej

-barwnik spożywczy najlepiej 2/3 kolory w płynie

-patyczki do szaszłyków

-papier do pieczenia

-przydadzą się też foremki do ciastek np we wzorach świątecznych i kolorowe posypki do ozdabiania

Pianę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier puder, masa musi być gęsta, im gęstsza to możecie wykonywać ładniejsze kształty. Taką masę  bezową dzielimy do osobnych miseczek i dodajemy barwniki. Im więcej barwnika tym mocniejszy kolor uzyskamy. Na płaskiej powierzchni  rozkładamy papier do pieczenia i tworzymy kształty, mogą się wam tutaj przydać foremki do ciastek nie wypełniajcie ich do pełna tylko na spód oby uzyskać kontury danego wzoru np.choinki. Foremkę pozostawiamy na chwilę, masa dość szybko tężeje i delikatnie zdejmujemy foremkę. Taką masę możemy posypać z wierzchu posypkami. Gdy masa jest jeszcze miękka delikatnie wbijamy w środek wykałaczki, jeżeli są zbyt długie możemy je skrócić na odpowiednią długość. Tak wykonane lizaki zostawiamy na całą noc na papierze tak aby wyschły i łatwo odchodziły od papieru. Powodzenia i miłej zabawy!

38

37