cinnamon-15476_640

WŁASNA PRZYPRAWA DO PIERNIKA

Zapach świąt to dla mnie zapach cynamonu, imbiru i goździków. To aromat pierniczków i ciasta czekoladowego z nutą piernikową.Dziś przepis na własną przyprawę do piernika którą możecie samodzielnie przygotować u siebie w domu.

indeks

 

DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA

-6 ŁYŻECZEK CYNAMONU LUB DWIE KORY

-15 GOŹDZIKÓW CAŁYCH

-2 ŁYŻECZKI IMBIRU

-6 KULEK ZIELA ANGIELSKIEGO

-1/2 ŁYŻECZKA KARDAMONU

-1 GWIAZDKA ANYŻU

-1 ŁYŻECZKA PIEPRZU KOLOROWEGO

-NIECAŁA ŁYŻECZKA KOLENDRY

Wszystkie składniki mielimy w młynku do kawy, ścieramy lub używamy moździerza tak aby uzyskać drobny proszek. Trzymamy w szczelnym pojemniczku. Na 1 kg mąki dajemy ok 3-4 łyżeczek przyprawy w zależności od naszych upodobań.

 Z pewnością przyda się do świątecznych wypieków.