2

PRZYGOTOWANIA ŚWIĄTECZNO – GRUDNIOWE

Początek grudnia to  czas gdy wszyscy zaczynają myśleć o świętach,ozdobach, prezentach. Jak przygotować się do świąt aby nie przytłoczyły nas przygotowania i żebyśmy w dzień wigilijny nie musieli wszystkiego robić na ostatnią chwilę. Warto rozplanować sobie czas przed świąteczny aby zdążyć zrobić to co zaplanowaliśmy:

Początek grudnia:

1

PREZENTY

Zbliża się Mikołaj więc warto troszkę wcześniej zakupić prezenty dla dzieciaków, można również zrobić wstępny plan prezentów dla bliskich, których chcemy obdarować w wieczór Wigilijny. Warto przekonać się do zakupów prezentów częściowo przez internet zaoszczędzimy wówczas sporo czasu, a także pieniędzy. Możemy również znaleźć coś oryginalnego czego nie widzieliśmy w sklepach. Kupując przez internet musimy zwrócić uwagę na czas zamówienia aby przesyłka zdążyła dojść przed świętami.

OZDOBY

To też dobry czas na tworzenie różnych ozdób, do domu. Bardzo prosto wykonać np:

-kartki świąteczne metodą scrabbookingu

-choinki z piórek lub z makaronu

-bombki 3d z mini pejzażem w akrylowej kuli

-bombki metodą decaupage

-bombki ze wstążek lub cekinów

-stroiki wszelkiego typu

Dzieci mogą wykonywać wszelkiego rodzaju serpentyny z kolorowego papieru, wykonać bożonarodzeniowe witraże farbami żelowymi, kartki świąteczne oraz pomagać przy ozdabianiu wypieków np. pierniczków.

WYPIEKI

W tym okresie można wykonać pierniczki z tym, że nie ma gwarancji, że dotrzymają do świąt 🙂 Warto więc zrobić więcej i dobrze schować.

Przepis na pierniczki znajdziecie tu.

Możemy wykonać własną przyprawę do piernika.

Około 20.12 warto przygotować i zamarynować mięso:

Schab

Szynkę

Zakwas na żur warto wykonać 3-6dni przed zależy jaki ma być kwaśny.

Zakwas na barszcz-jeżeli chcemy przygotować własny musimy wykonać go 6-max 10 dni przed świętami.

22.12

Bigos-zawsze smakuje lepiej jak parę dni będzie lekko podgrzewany

Kruche ciasteczka na choinkę

23.12

To dzień przepełniony pracą, w naszej kuchni wówczas smaki i zapachy mieszają się, dzieci ozdabiają to czego nie zdążyły, robią piernikowe choinki i próbują wymusić ciepły jeszcze pasztet. Ja najczęściej wtedy robię:

kutię

makowiec

chałkę świąteczną

pasztet

ciasta-pienik czekoladowy

sernik

kompot z suszu

Uwielbiam ten czas i nastrój świąt, zapachy i miłe oczekiwanie, a także zabieganie. a jak wy przygotowujecie się do świąt?