cookies-christmas-xmas-baking

PIERNICZKI BOŻONARODZENIOWE I

PIERNICZKI BOŻONARODZENIOWE I

To dobry moment na upieczenie pierniczków. Czy dotrwają do świąt nie wiadomo, ale lepiej zrobić je wcześniej. Przepis ściągnięty od Pauliny 

Są dość twarde więc jeżeli je robicie przed świętami trzeba je zrobić trzy dni wcześniej aby mogły skruszeć, można do pudełka dodać skórkę od jabłka wówczas szybciej staną się miękkie.

Pierniczki trzymamy w pudełku. Możemy je ozdabiać polewą czekoladową, lukrem plastycznym lub zwykłym. Mogą być też świetnym, słodkim prezentem dla bliskiej Wam osoby gdy ładnie je opakujecie. Z tego przepisu wykonacie też piernikowe choinki bożonarodzeniowe.

Możecie wykorzystać do nich domową przyprawę do piernika jest bardzo prosta do wykonania.

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

-1,5 szkl. miodu

-2/3 szk.cukru

-500g mąki mi weszło 1kg mąki wraz z podsypywaniem

-3/4 kostki masła

-paczka przyprawy do pierników

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

-1 jajko

-1,5 szkl. miodu może być również miód sztuczny

Wykonanie:

Miód masło,cukier podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu.

W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, dodajemy sodę, przyprawę do piernika.Dodajemy 1 jajko i przestudzoną masę miodową. Ciasto mieszamy jest ono dość luźne, dodajemy mąkę. Ciasto wyrabiamy i rozwałkowujemy dość cienko. Foremkami do ciastek wykrawamy wzory. Możemy wykałaczką wykonać dziurki wówczas możemy ciastkami ozdobić choinkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180C.

Ostudzone pierniki możemy dowolnie dekorować. Przechowujemy w pudełku.

Smacznego!

cookies-christmas-xmas-baking