16

IDEALNY W SWEJ PROSTOCIE KURCZAK W ROLI GŁÓWNEJ

IDEALNY W SWEJ PROSTOCIE KURCZAK W ROLI GŁÓWNEJ

Najszybsza wersja kurczaka na szybki obiad i wizytę niespodziewanych gości, gdy nie mamy ochoty na wymyślne danie i stanie w kuchni. Wychodzi zawsze i każdemu.Soczysty i aromatyczny,w delikatnej zalewie. Do tego idealny dla dbających o linię…Przygotowanie tego dania nie zajmie wam więcej niż 20min.

KURCZAK W ZIOŁACH

Produkty:

-jedna duża podwójna pierś z kurczaka

-sok z 1 cytryny

-zioła prowansalskie, rozmaryn, sól, pieprz, karkuma

-oliwa z oliwek

-natka świeżej pietruszki

Wykonanie:

Pierś kurczaka dzielimy, każdą z połówek przecinamy dodatkowo na pół,możemy dodatkowo mięso rozbić tłuczkiem, aby mięso było cieńsze. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy przyprawami, solimy. Odkładamy na chwilę.

Patelnie teflonową wykładamy papierem do pieczenia, nie podlewamy pod spód tłuszczem!

Na papier kładziemy mięso, dodajemy oliwę z oliwek-nie za dużo.

Na małym ogniu podpiekamy mięso, patrzymy aby mięso nie było surowe, dodajemy świeżą natkę z pietruszki, podlewamy zimną wodą, dodajemy dodatkowo sok z cytryny i dusimy nie za długo.

Danie możemy podawać z ryżem, frytkami, ziemniakami, sosami.

Świetnie będzie komponował się z surówką z sałaty lodowej, papryki, jabłka pokrojonego w kosteczkę i pietruszki posiekanej drobno. Sałatkę również skrapiamy sokiem z cytryną, solą i pieprzem.

18

Smacznego!

14