o

OMLET Z PIECZARKAMI

OMLET Z PIECZARKAMI

Wersja zarówno na śniadanie jak na mały obiad. Omlet zawsze i niezmiennie będzie kojarzył mi się z dzieciństwem-wówczas jadany przeważnie na słodko dziś w odmienionej wersji z pieczarkami, żółtym serem i pietruszką. I choć przepisów na omlety jest wiele ten najprostszy z samych jajek, dobrze przyprawiony, bardzo syty.

Produkty dla jednej osoby:

-4 jajka

-pieczarki

-pół cebuli pokrojonej w kostkę

-starty żółty ser

-pokrojona natka pietruszki

-masło

-sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pieczarki obieramy, kroimy, podsmażamy wraz z cebulką na patelni, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy pietruchę.

Jajka rozbijamy w miseczce i rozbełtujemy, przyprawiamy.

Żółty ser ścieramy na dużych oczkach.

Patelnię rozgrzewamy dodajemy odrobinę masła, masę jajeczną wylewamy na patelnię i na małym ogniu podgrzewamy aż jajka się zetną, delikatnie obracamy, dodajemy pieczarki i starty ser, czekamy aż omlet się zarumieni, a ser rozpuści. Składamy na pół.

Smacznego!