SUSZONE POMIDORY W ZALEWIE ZIOŁOWEJ

SUSZONE POMIDORY W ZALEWIE ZIOŁOWEJ

Tylko teraz można dostać moje ulubione pomidory podłużne limy i tylko teraz mają one tak głęboki i pyszny smak.

Idealnie nadają się na pomidory suszone, takie jakie dostaniecie w sklepie. W zalewie ziołowej. Zajęcie trochę czasochłonne ze względu na długi czas suszenia -ale smak wyśmienity.

Składniki:

-1 kg pomidorów podłużnych Lima

-kilka ząbków czosnku

-oliwa z oliwek 0,5szkl.

-olej rzepakowy 0,5szkl.

-sól, pieprz, zioła prowansalskie

Ponadto:

blacha, papier do pieczenia, słoiczki

Wykonanie:

Pomidory tniemy w ćwiartki. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy przyprawami, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika i suszymy w temp. ok 100C przy lekko otwartych drzwiczkach ja użyłam funkcji termoobiegu. W zależności od ilości pomidorów czas to ok 4-8 godzin.Pomidory muszą być suche z zewnątrz, z miękkim środkiem wyglądem powinny przypominać suszone morele. Gotowe pomidory zalewamy oliwą z oliwek i olejem rzepakowym, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, do każdego słoiczka wkładamy kilka ząbków czosnku. Wekujemy. Idealnie pasują na kanapki, jako dodatek do zupy pomidorowej, do pizz i zapiekanek. Polecam!

-by Zbyszko

-by Zbyszko

-by Zbyszko