DSCN0023

OKŁAMANY DEVOLAY Z PUREE I SZYNKĄ NA NIEDZIELNY OBIAD

KURCZAK DEVOLAY

Dzisiaj leje i mam wrażenie,że to koniec już lata mało słonecznego niestety.

A że dziś niedziela, to rosołek być musi. Nie mogłam zdecydować się co na drugie, jednak dałam się porwać wyobraźni i oto powstały okłamane devolaje. Dziś podane z puree i sałatką ulubioną mojego synka, którą sam własnoręcznie wykonał.

-1 podwójna pierś z kurczaka (na 4 osoby)

-4 plasterki szynki

-jajko

-mąka

-kilka łyżek mleka

-kilka łyżek masła

-natka pietruszki

-starty żółty ser

-czosnek

-pieczarki

PUREE

-0,5kg ziemniaków

-masło

DSCN0019

SURÓWKA

-jabłko

-marchewka

-sól, cukier,pieprz,

-sok z  1/2 połówki cytryny lub kilka kropel octu jabłkowego

1)Mięso myjemy, dzielimy na 4 porcje -mi wyszły 2 duże i 2 mniejsze, w dużych w środku robimy kieszonkę. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Odstawiamy.

2)W małym garnuszku roztapiamy masło, wyciskamy ząbek czosnku przez praskę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jak masło się rozpuści -odstawiamy.

3)Na patelni przypiekamy na małej ilości tłuszczu plasterki szynki z obu stron.

4)Zastygniętym masłem smaruję wnętrze kieszonek zrobionych w mięsie. Wkładamy przypieczone plasterki szynki oraz starty ser.

5)W jednym półmisku rozbijam jajko dodaję kilka łyżek mleka, przyprawy i rozbełtuję jajko

6)Do drugiego półmiska wsypujemy mąkę.

7)Wracamy do mięsa, tam gdzie zaczyna się kieszonka możemy pomóc sobie wbijając wykałaczkę, wówczas ser nie wypłynie. Obtaczamy dwukrotnie mięso w jajku i w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na małym ogniu opiekamy mięso z obu stron. Trzeba piec długo i powoli aby mięso nie było surowe w środku. Pod koniec pieczenia możemy dodatkowo posypać mięso startym serem żeby się rozpuścił.

8)Pieczarki obieramy, kroimy i doprawiamy solą i pieprzem i podpiekamy na patelni razem z kurczakiem, na koniec dodając pokrojoną natkę pietruszki.

9)Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i rozbijamy aby powstała gładka masa.

10)Surówka-jabłko i obraną marchewkę ścieramy na dużych oczkach, doprawiamy dodajemy sok z cytryny.Mieszamy i zostawiamy na chwilę aby się ,,przegryzła”.

Mięso jest soczyste dzięki masłu w środku, ma lekki posmak pieczonej szynki i pietruszki, świetnie komponuje się z delikatnymi w smaku ziemniakami i soczystą surówką. Wydaje się bardzo pracochłonne, ale w ciągu 40 min zrobicie pyszne danie, które z pewnością szybko zniknie z talerzy waszej rodzinki. Smacznego!

A co Wy serwujecie na niedzielne obiadki?

 

DSCN0023