535917843_69bd8cd313_z

DOMOWA FRUŻELINA TRUSKAWKOWA DO DESERÓW

DOMOWA FRUŻELINA TRUSKAWKOWA DO DESERÓW

Domowa frużelina czyli żelowe owoce, w tym wypadku są to truskawki. Frużelina ma konsystencję gęstego kisielu, ale bardziej błyszcząca dzięki żelatynie. Świetnie pasuje do wszystkiego rodzaju deserów:lodów, gofrów, ciast, panna cotty czy naleśników. Moja frużelina została przygotowana z dobrze rozgniecionych owoców bo taką bardziej lubimy, ale możecie wykonać również z całych owoców.

tr1

Produkty do domowej frużeliny:

-truskawki 1kg

-cukier na 1kg dałam 14 łyżek

-5 łyżek żelatyny rozpuszczonej w 5 łyżkach gorącej wody

-2,5 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2,5 łyżki zimnej wody

-sok z 1/2 cytryny

Wykonanie

Truskawki obieramy i myjemy. Przesypujemy do garnka z podwójnym dnem i mieszamy z cukrem. podgrzewamy na średnim ogniu. Truskawki puszczają dużo soku. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru, Następnie dodajemy cytrynę, ja rozbiłam truskawki tłuczkiem do ziemniaków. Truskawki mogą również zostać w całości. dodajemy żelatynę i rozpuszczamy mąkę, dodajemy. Całość dalej gotujemy, nie doprowadzamy do wrzenia, aż do rozpuszczenia żelatyny i zgęstnienia. Frużelinę możecie wykonać z wielu innych owoców, najlepsze są borówki, truskawki, wiśnie, maliny, porzeczki, czereśnie. przepis zaczerpnięty od Doroty  tam też są proporcje na mniejszą porcję owoców. Polecam!

535917843_69bd8cd313_z

 

 

2329211372_3657fc75b2_z