zap6

PIECZONE CZYLI ZAPIEKANKA WIOSENNA

PIECZONE CZYLI ZAPIEKANKA WIOSENNA

Lubię jednogarnkowe obiady. Teraz gdy warzywa są młode zapach koperku nęci, marchewka jest krucha, a ziemniaki nie mają już później tego samego smaku. Trudno mi więc przejść obojętnie obok warzywnego bazarku. Mam to szczęście, że mieszkam na wsi, a wszystkie produkty są z własnej uprawy, jajka są od szczęśliwych kur :), a mleko i ser od wolno biegającej krowy pasionej na zwykłej łące. W zimie wracamy do sklepowych smaków i wówczas to samo danie nie smakuje mi już tak samo. Więc tym razem zapiekanka, wydaje się pracochłonna, ale tak naprawdę jest to danie szybkie, smaczne i sycące. Podaje produkty w tym przepisie na 4 osoby.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

-1,5kg kiełbasy grillowej lub podwawelskiej -jaką akurat macie

-40 dag podgardla wędzonego lub boczku

-2 duże marchewki

-2 cebule

-20 dag pieczarek

-ja użyłam 4 ziemniaki, ale były ogromne takie jakie można kupić do frytek i pieczenia,

normalne ziemniaki to ok 0,5kg

-smalec

-pietruszka i koperek

-przyprawy-rozmaryn, majeranek, papryka słodka, sól, pieprz, czosnek granulowany

Żeliwne lub żaroodporne naczynie,deska, nóż

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy. Kiełbasę kroimy w talarki, podgardle w grubsze plastry. Dno naczynia – u mnie brytfanna żeliwna-wykładamy plastrami smalcu, na to kładziemy boczek lub podgardle, następnie ziemniaki-przyprawiamy przyprawami i posypujemy pociętym koperkiem, następnie pozostałe warzywa, znów kiełbasa i ziemniaki,każdą warstwę z ziemniakami przyprawiamy.

U mnie każda z warstw powtórzyła się dwa razy, zakończyłam na ziemniakach, które zostały również doprawione, na wierzch położyłam podgardle i odrobinę smalcu. Całość powinna zostać przykryta liśćmi kapusty ewentualnie wystarczy pokrywka naczynia. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika-pieczemy pierwszą godzinę w temp. 200C, później gdy warzywa będą wystarczająco miękkie zmniejszamy na 150C, wówczas możemy odkryć górę naczynia i podpiec – mój piekarnik ma funkcję grilla z termoobiegiem- pieczemy do lekkiego zarumienienia się góry. Jak ktoś lubi można górę przed wyjęciem posypać startym serem. Smacznego!

A wy lubicie zapiekanki?

zap6

zap5

zap4

zap2

zap1