IMGP5769.JPG

BABCINY SYROP LECZNICZY Z MLECZY

Nasza Babcia zawsze robi ten syrop na zimowe przeziębienia. Jest to gęsty syrop w kolorze i konsystencji do miodu.  Jest słodki, z delikatną nutką cytryny, może służyć jako zamiennik cukru do słodzenia napoi. Babcia zawsze zbiera mlecze na początku maja, zaraz jak się pojawią na łąkach  oddalonych od dróg, z samego rana. Ponoć kwiaty wtedy zbierane mają najlepsze właściwości lecznicze.

DSCN1979m4

Właściwości i działanie:

Mlecz – inaczej mniszek leczniczy- posiada wiele cennych wit. :C, A, D, witaminy z grupy B, potas, krzem, magnez, żelazo.

Działa moczopędnie, ma właściwości odtruwające, bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Można podawać dzieciom w okresie jesienno-wiosennym, wzmacnia odporność, dzieci go lubią i według mnie naprawdę działa. Jednocześnie przygotowanie go nie jest trudne.

W mojej miejscowości jest niemalże w każdej piwnicy, często stosowany jako zamiennik miodu do wypieków, deserów, naleśników-możliwości są nieograniczone.

IMGP5769.JPG

Wykonanie syropu:

-400-500 samych kwiatów

-2-3 cytryny

-1 kg cukru

-1litr wody

DSCN1893

mlecz

Główki kwiatów położyć na gazecie w ciepłym miejscu np. na balkonie, aby wyszły wszystkie robaczki. Najlepiej  pozostawić je na zewnątrz na 2/3 godziny.Następnie kwiaty wkładamy na sitko i opłukujemy pod bieżącą wodą. Kwiaty wrzucamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu zostawiamy je jeszcze 15 min. na małym ogniu. Tak przygotowany wywar pozostawiamy w ciepłym miejscu na 24h. Po tym czasie kwiaty odcedzamy, odciskamy. Do soku dodajemy cukier,cytrynę. Ponownie gotujemy do zgęstnienia soku, trwa to około 2/3 godzin. Wywar jest rzadszy niż miód i taki być powinien. Przelewamy do mniejszych słoiczków i wekujemy. Przechowujemy w ciemnym miejscu w piwnicy, spiżarni.

tarro-de-miel-y-dosificador