GOFR BELGIJSKI DROŻDŻOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ

GOFR BELGIJSKI DROŻDŻOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ

Gofry kto ich nie lubi? Pyszne zarówno dla dzieci jak i dorosłych, na deser, na kolację, z różnymi dodatkami.  Dziś tosty belgijskie, przepis cytowany z bloga Waniliowa Chmurka . Wykonane na drożdżach, ładnie wyrastają, są sycące. Uwielbiam ciasto drożdzowe i ja swoim dzieciom najczęściej serwuję właśnie takie gofry.

GOFR BELGIJSKI

-1 3/4 szklanki mleka

-85g masła

-60g syropu klonowego ja dodałam zamiennie miód

-szczypta soli

-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

-2 jajka

-220g mąki pszennej

-1/2 łyżeczki cynamonu

-1 1/2 suchych drożdży instant, ale ja wole świeże i daję 1/3 kostki 40g

Dekoracja:

-bita śmietana, sos truskawkowy lub każde dowolne dodatki jakie lubicie

Przy drożdżach świeżych pierwszym krokiem jest zaczyn.  W dużej misce robimy zaczyn lub do podgrzanego mleka dodajemy suche drożdże, po poruszeniu się zaczynu dodajemy resztę składników – syrop klonowy, wanilię, cynamon i sól, masło roztapiamy-można w mikrofali dodajemy razem z lekko roztrzepanymi jajkami i przesianą przez sito mąką. Pozostawiamy ciasto na godzinę aby podwoiło swoją objętość, można je również włożyć na noc do lodówki i piec rano na śniadanie. Gofrownicę nagrzewamy, smarujemy olejem i pieczemy aż gofry będą złociste. Dodajemy ulubione dodatki.

zdjęcie by Piotrus

zdjęcie by Piotrus