3

PRAWDZIWY DOMOWY ROSÓŁ NIEDZIELNY

PRAWDZIWY DOMOWY ROSÓŁ NIEDZIELNY

Po co przepis rosołu powiecie jak każdy potrafi go zrobić. Ale co zrobić aby ugotować aromatyczny rosół bez kostek ulepszaczy, klarowny i pożywny? Jak mówił mój luby rosół nie zalicza się do zup, to danie same w sobie i rzeczywiście często gości na naszym stole, ulubiona zresztą zupa moich dzieci.

Wykonanie:

-porcja kury opcjonalnie porcja rosołowa

-mięso wołowe np. szponder

-kości ze schabu, mogą być wędzone

-czasem dodaję kawałek wędzonego boczku

-zimna woda

-warzywa-wszystkie jakie są w domu-marchewka krojona, pietruszka,

seler, liście pora, natka pietruszki, cebula podprażona, świeże liście lubczyka

-przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz cały i mielony, sól, karkuma, imbir,

Wykonanie:

W dużym garnku zalewamy mięso zimną wodą, gotujemy na małym ogniu, nie można doprowadzić do wrzenia!, dodajemy obrane warzywa, rosół powinien się długo gotować, jak macie czas warto ugotować go dzień wcześniej, na koniec dodajemy przyprawy z solą, ja rosołu zacznie ubywać dolewamy zimną wodę. Po 3-4 godzinach możecie cieszyć się smakiem takim jak u mamy :). Karkuma jest bardzo zdrowa i dodaje żółty kolor, z pewnością jest lepsza niż kostki, lubczyk i pietruszka dodają odpowiedni aromat. A jak wy robicie swój rosół? Wolicie z ziemniakami czy makaronem. Dla mnie najlepiej smakował z domowym makaronem mojej babci suszonym na gazecie.

 

3