DOMOWE GOŁĄBKI A LA TEŚCIOWA

DOMOWE GOŁĄBKI A LA TEŚCIOWA

Instytucja teściowej nieoceniona rzecz, ja miałam szczęście i dobrze trafiłam i zgrzytów raczej nie ma ;). Dzięki temu uzyskałam przepis, a czasami już gotowy produkt w formie obiadu 🙂 co jest nieocenione w czasie sobotniego lenistwa. jak zrobić pyszne mięsne gołąbki?

Produkty:

0o,5kg mięsa mielonego

-200g ryżu

-główka kapusty z dużymi liśćmi

-sól, pieprz, papryka, majeranek

Wykonanie:

Z kapusty wycinamy głąb, rozdzielamy liście, w dużym garnku gotujemy wodę, wkładamy liście do gorącej wody i blanszujemy liście aby były odpowiednio miękkie. Wyjmujemy i odstawiamy.

Przygotowanie farszu:

Ryż dobrej jakości gotujemy krócej niż na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, ryż dodajemy do mięsa mielonego, przyprawiamy przyprawami do smaku, podsmażamy cebulę dodajemy. Całość wyrabiamy do odpowiedniego połączenia się masy. Farsz nakładamy na liście kapusty, aby się nie rozwijały najpierw zakładamy boki, następnie zwijamy i formujemy gołąbki. Zapiekamy na patelni.  Podajemy z sosem pomidorowym.

Smacznego!

 

34